Wat is het verschil tussen compostwormen en regenwormen

‘Compostwormen’ is een verzamelnaam voor allerlei soorten wormen. Daarin worden drie soorten onderscheiden: de strooiselworm, bodemwoeler en diepgraver. Compostwormen vallen onder de categorie ‘inlandse strooiselwormen’. Van nature zitten de compostwormen graag in de bovenste strooisellaag in het bos, in parken en tuinen. Het zijn zogenaamde ‘oppervlaktewormen’ die niet sterk genoeg zijn om diepe tunnels in de aarde te graven zoals sommige soortgenoten wel kunnen doen. Liever zitten ze in lossere lagen waar het vochtig is en ze voldoende voedsel vinden, zoals in een composthoop. Ze zetten ons keuken- en tuinafval om in een zwarte, kruimelige substantie die ‘vermicompost’ wordt genoemd. De meest bekende worm voor de composthoop is de Eisenia fetida. Dit is een kleine, rode worm die soms ook oranje strepen kan hebben.

Wormen spelen een belangrijke rol in het vruchtbaar en gezond maken van de bodem. Ze graven gangen waardoor de bodem losser wordt en eten plantenresten die ze omzetten in vruchtbare grond die planten gebruiken als voeding.

Wil je graag vruchtbare grond en heb je een compostbak? Je versnelt het composteren door wormen het werk te laten doen. Zij eten het groenafval uit bijvoorbeeld de keuken of de tuin en zetten dit om in wormencompost, of ‘vermicompost’: vruchtbare aarde.

Je kunt niet zonder meer iedere worm in een composthoop zetten. Er is namelijk een verschil tussen een compostworm en een ‘gewone’ worm (regenworm). Wil je wormencompost, dan is het verstandig speciale wormen te kopen die het groenafval voor je omzetten. Ook kun je kant en klare wormencompost kopen.

Compostwormen kopen

Wil je compostwormen kopen? Dan krijg je meestal een mix van Dendrobena Veneta (ook wel bekend als ‘springers’) en Eisania Fetida (de tijgerworm, ook wel bekend als ‘mestpier’). Deze wormen zijn gespecialiseerd in het omzetten van plantmateriaal in compost. Dendrobena Veneta wormen zijn sterke wormen die horizontale tunnels graven. Daarmee dragen ze bij aan de verbetering van de bodemstructuur, maken ze de bodem luchtiger en dringen water en zuurstof beter door, wat compostering versneld.

Wormencompost kopen

In plaats van compostwormen kopen kun je natuurlijk ook regenwormen kopen, zodat je niet hoeft te wachten tot de wormen hun werk gedaan hebben. Wormencompost bestaat uit de resten van afgestorven plantaardig materiaal dat is uitgescheiden door wormen. Het staat ook wel bekend als ‘wormenmest’. Het is vruchtbare grond waarop tuinplanten goed groeien en het is uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld de moestuin. Je hebt goede compost als deze naar bosgrond ruikt en niet aan je handen plakt. Bestel de wormen eenvoudig en snel via onze wormenkwekerij.